GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-05-2022 13:40

ESÇEVDER 19 MAYIS’TA ATASININ HUZURUNA ÇIKTI.

ESÇEVDER 19 MAYIS’TA ATASININ HUZURUNA ÇIKTI.

Esçevder / Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği  üyeleri ve çevre dostları ; Ankara’da ilk olarak ülkemizin aydınlarının en az bir kere uğrak yeri olan,   1925 den 2006 yılına kadar cezaevi olarak hizmetveren ,  bir çok aydın ve siyasal görüşü nedeniyleyıllarca yatan ve idam edildiği Ulucanlar Cezaevinin müze haline getirilmiş halini görmüşlerdir.

 

Ulucanlar Cezaevi  81 yıl boyunca insanların içinde hapis edildiği, infaz edildiği, ailelerinin kapısında günlerce haber beklediği soğuk ve karanlık bir hapishane olarak bilinmiştir. Mekânın bulunduğu alan 1925 senesinden önce at çiftliği ve silah deposu olarak kullanılmış idi. 2011 yılında müze olarak kullanılmaya başlandı.

Ulucanlar Cezaevi farklı yıllarda Türk siyasi ve edebi hayatına damga vurmuş sahsiyetleriağırladı. Ulucanlar’dan şairler, gazeteciler, edebiyatçılar hiç eksik olmadı. Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Oral Çalışlar,İpek Çalışlar, Beyhan Cenkçi, Adnan Cemgil, Cüneyt Arcayürek, Fakir Baykurt ve Metin Toker vb. Siyasi suçlularında yolu Ulucanlar Cezaevinden geçmiştir. Bülent Ecevit,Behice Boran, Muhsin Yazıcıoğlu, Osman Yüksel Serdengeçti, Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mustafa Pehlivanoğlu, Fikri Arıkan, Ali Bülent Orkan bunlardan bazıları olup, müzeyi gezen çevre dostlarının gözyaşlarını tutamadıkları gözlenmiştir.

            Ulucanlar Cezaevi ziyaretinden sonra Rahmi Koç müzesini gezerek müzedeki eserleri dikkatle inceleyen Çevre dostları bu tür yerlerin gençler tarafından gezilmesinin önemine dikkat çekmişlerdir.

Ulucanlar Cezaevi ve Rahmi Koç müzesini gezen Esçevder üyeleri Anıt Kabir’in halkın katılımına açılmasını ardından Ata’nın huzuruna çıkarak 19 Mayıs’ı gönüllerince içlerinde yaşamışlardır.

 

Eskişehir Çevre Derneği (Esçevder ) Başkanı Sadık Yurtman “ 19 Mayıs’ta Ulucanlar Cezaevi, Rahmi Koç müzesi ve Anıt Kabir ziyaretlerine çok toğun bir talep olduğunu fakat gençlerin kendi etkinlikleri nedeniyle bu etkinliğe gençlerin katılamasının üzüntüsünü yaşıyoruz” demiştir.

 

Eskişehir Çevre Derneği ( ESÇEVDER ) olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çevrenin korunması, sularımızın kirlenmemesi, ağaçlarımızın kesilmemesi, zeytinliklerinin yok olmaması için mücadelesine bundan sonra da devam edeceğini kamu oyuna bir kez daha duyurmaktan gurur duyar.

28.04.2022

 Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESCEVDER)

 Sadık YURTMAN ( Başkan )  Tel = 0532 312 64 84

AdminAdmin