GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-05-2022 17:13

ESKİŞEHİR'DE 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

ESKİŞEHİR'DE 1 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Eskişehir’de coşkuyla kutlandı. Atatürk Bulvarı'daki Atatürk heykelinden başlayan yürüyüş, Odunpazarı Meydanı'nda sona erdi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, emekçiler attığı sloganlarla dayanışma ve mücadele mesajı verdi. Yürüyüşe Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise meydana gelerek, 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Kutlamalarda KESK adına Şerif Özçimen, Eskişehir Bilecik Tabip Odası adına Muharrem Şenel, TMMOB adına Yahya Kaya ve DİSK adına Günay Ayaz konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİLER ÜLKESİ

Barışı ve mücadeleyi büyütmek için alanlarda olduklarını söyleyen Şerif Özçimen, “Bizler bu ülkenin kamu emekçileriyiz. Bizler her şeye rağmen kazanımlarını kaybetmemek için alanları erk etmeyenleriz. Herkesin yoksullaştığı gerçeğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz. Tüm ücretlilerin ücreti asgari ücret seviyesine yaklaşmıştır. Türkiye asgari ücretliler ülkesine dönüşmüştür. Bundan 20 yıl önce asgari ücret 163 TL iken, ortalama kamu emekçisi maaşı 570 TL, ortalama kamu emekçisi emekli maaşı 490 TL’idi. 20 yıl sonra asgari ücret bugün net 2 bin 253 TL iken, ortalama kamu emekçisi maaşı 6 bin 623 TL, ortalama kamu emekçisi emeklisi maaşı ise 4 bin 674 TL’idi. Buna göre 20 yıl önce asgari ücretin 3 katı maaş alan kamu emekçisi maaşı bugün asgari ücretin 1.5 katına inmiştir” diye konuştu.

ORTAK DERDİMİZ GEÇİM

Herkesin ortak derdinin geçim derdi olduğunu söyleyen Muharrem Şenel, “Bugün güya işçi bayramı, yarın Ramazan Bayramı; hangimizin bayram kutlayacak durumu var. Varsa yoksa geçim derdi evet hepimizin ortak derdi geçim derdi; yaşadığımız bu günlerde ancak günümüzü kurtarmaya çalışıyor, yarınımızı geleceğimizi düşünemiyor, emeğimizi sömürenlerin, sırtımızdan geçinenlerin her geçen gün bir önceki günden daha zengin olmalarını dizi seyreder gibi izliyoruz. Adaletin terazisinin bir türlü doğru tartmadığını, orantısız cezaların kamu vicdanını yaraladığını görüyoruz. Yeşile saldırı ile başlayan ve toplumsal nitelik kazanan Gezi Olayları konusunda verilen karar siyasaldır. Biliyoruz ki doğayı, demokrasiyi, adaleti koruyanlar her zaman kazanacak, sağlıklı bir gelecek elimizden alınamayacaktır” şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK, YOKSULLUK KISKACINDAYIZ

2 genç mühendisten birinin işsiz olduğuna dikkat çeken Yahya Kaya, “Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği, emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunma kararlılığımızla bir kez daha alanlarda beraberiz. Toplumun bir parçası olarak bizler; mühendis mimarlar da toplum ne sıkıntı yaşıyorsa benzerlerini yaşıyoruz. İşsizlik ve yoksulluk kıskacında yüzbinlerce meslektaşımız. 2 genç mühendisten birinin işsiz olduğu, kalanının da neredeyse açlık sınırının altında ücretlere mecbur bırakıldığı ağır bir tabloyla karşı karşıyayız. Artık mühendisler projesini yaptığı binalarda yaşamanın hayalini bile kuramaz, tasarımını yaptığı araçlara binemez, geleceğe güvenle bakamaz durumda. Betona boğulmuş şehirlerimizde barınamıyoruz diyen gençlerin yanındayız. Domatesi biberi taneyle satın alabilen kent yoksullarının yanındayız. Mazota gübreye para yetiştiremeyen, ürettiğini satamayan üretici köylünün yanındayız. Adeta can pazarına dönmüş madenlerdeki, şantiyelerdeki mesai arkadaşlarımızın yanındayız. Yaşamak istiyorum diyen kadınların yanındayız” dedi.

MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ

“Her yer 1 Mayıs, her yer direniş” sloganını atarak konuşmasına başlayan Günay Ayaz ise, “İnanıyoruz ve biliyoruz ki, bu topraklarda yaşayan ve bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler; bu düzeni birlikte değiştireceğiz. İnanıyoruz ve biliyoruz ki, “Dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya, en şanlı elbisesiyle, işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet!” Biliyoruz ki, bizler sömürünün ve zulmün ellerinden kurtuluşumuzu, çok değil sadece dokuz yıl önce yaptığımız gibi, yine bu meydanda hürriyet türküleriyle kutlayacağız. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Mücadelemizi birlikte büyüteceğiz. Her yerde birleşeceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından sanatçı Özcan Şenver, söylediği türkülerle kitleyi coşturdu. Meydanda bulunan binler, halaylarla, türkülerle 1 Mayıs’ı kutladı. 
AdminAdmin